Raunioista nousee musiikki – Dresdener Requiem

Dresdeniläinen professori Victor Klemperer (Kapellimestari Otto Klempererin serkku) koki perheineen hirvittävät yöt 13.–15. helmikuuta 1945, kun ilmamarsalkka Sir Arthur Harrisin komennossa olevat pommituslaivueet hyökkäsivät ”Euroopan timantin” Dresdenin kimppuun. Victor Klemperer kirjoittaa teoksessaan Haluan todistaa (päiväkirjat 1933–1945) näin :

220px-Fotothek_df_ps_0000377_002_Ansicht_mit_Siegesdenkmal,_Rathausturm_und_Kreuzkirch
Dresdenin Kreuzkirche 1945. Kuvalähde: Wikipedia.

”Tiistai-iltana 13. helmikuuta kello puoli kymmenen istuimme juomassa kahvia hyvin väsyneinä ja epätoivoisina sillä meidät oli määrä raivata tieltä viikon aikana keskitysleirille. (Klempererin vaimo oli ”arjalainen” hän juutalainen.)

Annettiin hälytys lähenevistä laivueista. Hyvin pian kuului syvenevä jyrinä. Valot sammuivat ja lähellä paukkui, ulkona oli kirkasta kuin päivällä. Maa oli sirpaleiden peitossa ja puhalsi tulimyrsky.”

Klemperer ja vaimo selvisivät vahingoittumattomina ulos kaupungista. Professori kuoli 1960.

Dresdenin Kreuzkirkon kanttori ja Kreuzkuoron johtaja Rudolf Mauersberger, joka oli kirkon Kreuzkantor vuodesta 1933 kuolemaansa saakka 1960, selvisi hyvin järkyttyneenä pommituksista, kun hän oli toisena pommituspäivänä matkalla kuoropoikien (”Kruzianer”) sisäoppilaitokseen.

Dresnenin Kreuzchor on yksi Saksan vanhimmista poikakuoroista – yli 7 vuosisataa vanha. Sen ohjelmisto käsittää niin Dresdenin hovikapellimestari Heinrich Schutzin teoksia kuin muutakin kirkkomusiikkia, kansanlauluja ja maallista musiikkia.

Rudolf Mauersberger koki pommituksien takia voimakkaan musiikki-impulssin. Hän kirjoitti surumotetin Wie liegt die Stadt so Wust, die voll Volks war. Se esitettiin jo 4. elokuuta 1945 Kreuzkirkon raunioilla.

Musiikki ei jäänyt motettiin: pari vuotta myöhemmin 1947/1948 hän kirjoitti sielunmessun Dresdener Requiem. Se on muokattu nykyiseen muotoonsa 1961. Teos on Mauersbergin mukaan ”Evankelinen kuolinmessu”, jonka teksti latinankielisen requiem aeternamin jälkeen on Raamatusta ja virsikirjasta . Sen vanhoja koraaleja tekijä on osittain käyttänyt sävellystyössään.

Dresdener Requiem esitetään joka vuosi Kreuzkirkossa pommituksen vuosipäivänä 13. helmikuuta kaikkien II maailmasodassa ja Dresdenin pommituksissa kuolleiden muistolle. Kreuzkirkko rakennettiin uudestaan 1955.

Teos on CD-taltioitu Lukaskirkossa 13.–16.10.1994. Mukana Dresdner Kreuzchor, Dresdner Philharmonie, johtajana Matthias Jung. Label Carus – Verlag . Nr 83.116

(Pentti Ruokonen)


Dresdenin poikakuoro, Dresdner Kreuzchor, menetti 11 poikaa Dresdenin pommituksissa. Siitä selvinneet piileskelivät kuoronjohtajansa kanssa kellarissa Dresdenin ulkopuolella. Yksi selviytyjistä oli altto Peter Schreier, joka on tässä äänitteessä solistina Dresdener Requiemin päättävässä rukouksessa ”Aus der Tiefe rufe ich zu dir”. Se on äänitetty Dresdenissä 13.11.1949, vain neljä vuotta pommitusyön jälkeen.


Artikkelikuva: Bundesarchiv Bild 146-1994-041-07, Dresden, zerstörtes Stadtzentrum. Wikipedia, Public Domain.