Panikhida – slaavilainen muistopalvelus

Ortodoksisen perinteen toinen haarautuma nojaa slaavilaiseen aineistoon. Siinä ei ole erotettavissa yksittäisten opettajien tai kirkkoisien tekstejä. Säkeet ovat muotoutuneet vuosisatojen aikana ja jossain vaiheessa niistä on koottu laajempi kokonaisuus. Erään tiedon mukaan ns ”universaali panikhida” olisi koottu 1548 Iivana Julman aikana. Eri versiot poikkeavat kuitenkin toisistaan esim. tavoissa lainata Raamatun tekstejä. Nimi ”panikhida” tulee sanoista jotka tarkoittavat koko yön palvelua. Tämä viittaa tapaan jossa sukulaiset viettivät vainajan vieressä koko hautausta edeltävän yön.

Panikhidan sanomassa keskeistä ovat Jumalan suuruus ja ihmisen elämän turhuus.

”Amen. Tulkaa, kumartakaamme
meidän kuningastamme Jumalaa.
Tulkaa, kumartakaamme ja langetkaamme
Kristuksen,
meidän kuninkaamme ja Jumalamme eteen.”

Koko Panikhidan läpi kulkee selvänä teemana Jumalan suuruuden ylistys. Jumala on Luoja, kaikkivaltias, ihmisiä rakastava ja ihmisen kohtalon määräävä Herra. Ihmisen osa on elää maailmassa, jossa ”on kaikki turhuutta, ja elämä on vain varjo ja unennäkö turhaan hyörii jokainen maan lapsi, sillä Raamattukin sanoo;vaikka me koko maailman omaksemme voittaisimme tulee meidän kuitenkin hautaan mennä, jossa kuninkaat ja kerjäläiset ovat yhdenvertaisia”.

Huomionarvoista on myös että Kolmiyhteisen Jumalan rinnalla muistetaan monin tavoin Neitsyt Mariaa, Jumalan äitiä (theotokos).

”Kaikkeinpyhin Jumalan synnyttäjä,
älä minua tässä ajassa hylkää äläkä usko minua ihmisten turviin
vaan itse puolusta ja armahda minua.
Jumalansynnyttäjää, Valkeuden äitiä me veisuilla kunnioittaen ylistämme.
Taivas ihmetteli ja maan ääret hämmästyivät sitä
että Jumala ilmestyi ihmisille ruumiissa ja että sinun povesi tuli
taivasta avarammaksi.
Sen tähden Sinua enkelein ja ihmisten joukot ylistävät.”

Täällä maailmassa vielä vaeltavien ja jo pois lähteneiden yhteys on myös selvä. Tavantakaa vedotaan pääsyyn jo aiemmin poisnukkuneiden luo. Pyhät marttyyrit saavat erikoismaininnan:

”Saata, oi Vapahtaja, sinun palvelijaisi sielut
vanhurskasten joukkoon ja ota heidät asumaan sinun majoihisi
niinkuin siitä on kirjoitettu.”