André Campra – ranskalainen barokin mestari

André Campra (1660–1744). Kuvalähde: Wikipedia

André Campra syntyi Aix-en Provencessa 1660 ja kuoli Versaillesissa 1744. Hän oli 1800-luvun alun Ranskan huomattavimpia muusikoita Jean-Baptist Lullyn ja Jean-Philippe Rameaun välisenä aikana.

Campran isä oli italialainen kirurgi ja amatöörimuusikko, jolta André sai perusopetuksen. Campra toimi ensin Arlesissa 1682–83, Toulousissa 1685–1694 ja Pariisin Notre Damen kirkon urkurina ja muusikkona vuoteen 1700 asti, jolloin hän siirtyi pois arkkipiispan palveluksesta.

Campra oli jo Notre Damen aikana herättänyt huomiota oppera- ja oopperabaletin säveltäjänä. Vuonna 1697 kirjoitettu baletti L´Europe Galante julkaistiinkin veljen Joseph Campran nimellä, koska säveltäjä itse oli kirkon palveluksessa. Niinpä aikalaisten keskuudessa kulki ivalaulu, joka vapaasti suomennettuna kuuluu:

”Jospa Herramme Arkkipiispa tietäisi
kuka on uuden oopperan säveltäjä
niin André Campra lentäisi
ulos kirkon palveluksesta, Halleluja!”

Campra erosi – erotettiin? – Arkkipiispan palveluksesta 1700. Tämän jälkeen hän omistautui näyttämömusiikille. Hän kirjoitti 17 ooppera- ja balettiteosta, mutta myöskin kirkollista musiikkia: useita motetteja ja requiemin.

Campra seurasi Delalandea kuninkaallisen kapellimestarin virassa Versaillesiin1722 kuningas Ludwig XV:n aikana ja kuninkaallisen oopperan johtajaksi hän tuli 1730.

Barokin mestaria nykykorville

Nopeasti kehittyvä levytystekniikka, cd-levyt, on tuonut tämän barokin mestarin teoksia yhä enemmän käsikirjoituslöydösten ja aktiivisten levyfirmojen ansiosta klassisen musiikin harrastajien kuultavaksi. Näin voi todeta selailemalla eri nettifirmojen luetteloita.

Campran ainoan requiemin sävellysvuotta ei voida varmasti täsmentää jollekin vuodelle. Asiantuntijoiden mukaan teos on sävelletty Notre Damen aikana. Myös vuotta 1722 esitetään mahdollisuutena.

Requiem on sävelletty solisteille: sopraanolle, altolle, kontratenorille, tenorille, ja bassolle, sekä viisiääniselle kuorolle, orkesterille ja basso continuolle. Teos on levytetty ensin LP:lle ja sitten CD:lle useiden kustantajien kautta. Compact Disc löytyy mm. Harmonia Mundilta, Eratolta, Virginialta ja Warnerilta. 102-sivuisen partituurin saa mm. jpc:ltä.

Harmonia Mundin levyssä esiintyy Campran La Chapelle Royale ja solistien kanssa johtajana Philippe Herreweghe. Levymerkki on HMC 901251.

(Pentti Ruokonen)

Säveltäjäluetteloon

SaveSave