Mariano Rodriguez de Ledesma – tuntematon espanjalainen

 De Ledesma syntyi Espanjan Zaragozassa 14.12.1779 ja kuoli Madridissa 28.11.1847. Hänen alkuperäinen nimensä kastetodistuksen mukaan oli Mariano Nicasio Ledesma.

Musiikillisen koulutuksen hän sai Zaragozassa, jossa hän aloitti koulun 4-vuotiaana. 8-vuotiaana hän pääsi katedraalin kuoropojaksi, musiikin opettajana oli Garcia Fajer. Marianon ääni herätti huomiota jopa siinä määrin, että häntä kiellettiin laulamasta sooloja.

Vinarozin urkuriksi ja kuoronjohtajaksi de Ledesma tuli 18-vuotiaana. Musiikki vei Ledesman oopperakiertueelle Andalusiaan ja hän esiintyi Madridissa ensitenorina ja kuninkaallisessa orkesterissa. Mozart oli kuuluisa Espanjassakin ja Ledesma johti Mozartin requiemin ensiesityksen Madridissa 1805–1806. Kuningas Kaarle IV nimitti hänet ylimääräiseksi tenoriksi Real Capillaan 1806, mutta Ledesma opiskeli myös anatomiaa yliopistossa, koska hän oli kiinnostunut äänen fysiologiasta.

Pakolaiseksi Englantiin

Napoleonin joukot tunkeutuivat Espanjaan 1808, valtasivat Madridin ja suuren osan niemimaasta. Zaragoza hävitettiin 1809, jolloin 54000 pakolaista ja puolustajaa menehtyi kaupungin piirityksessä kulkutauteihin ja Napoleonin joukkojen tulitukseen. Ledesma joutui pakenemaan sodan alta Sevillaan ja myöhemmin Cádiziin, jossa hän opetti musiikkia ansaitakseen toimeentulonsa. Sodan aikana hän siirtyi ensimmäisen kerran Englantiin 1810, mutta palasi hetkeksi Madridiin 1812 selvittämään mahdollisuudet saada takaisin takavarikoidut varat, noin 14–15 tuhatta duroa, mutta vihollinen valtasi Madridin uudelleen ja Ledesma palasi toisen kerran Englantiin.

Lontoossa Ledesma alkoi saada nimeä muusikkona ja laulun opettajana. Niinpä 1813 hänestä tuli Walesin prinssin tyttären Charlotten laulunopettaja.1813–1815 Ledesma oli yhtenä Lontoon Filharmonisen yhdistyksen solistina, sävelsi lauluja ja sai nimeä Manner-Euroopassa.

1815 Ledesma saattoi palata takaisin Espanjaan ja Ferdinand VII nimitti hänet laulun opettajaksi kuninkaan hoviin ja 1818 kruununprinsessa Charlota Luisan opettajaksi. Espanjan kuningatar Maria Isabel de Braganza kuoli 1818 ja Ledesma sävelsi seuraavana vuonna 1819 kuningattarelle omistetun kuolinmessun Oficio y Misa de Difuntos. Teos oli ensimmäinen espanjalainen suuri romanttinen oratorio.

De Ledesma nimitettiin akateemikoksi 1821. Kuningas Ferdinandin häikäilemättömyyden takia Espanjassa kehittyi kapina1822–1823 ja De Ledesma joutui lähtemään maanpakoon Englantiin 1823 liberaalien mielipiteidensä takia. Lontoossa hänet nimitettiin laulun professoriksi Royal Academy of Musiciin.

Paluu Madridiin

Ferdinandin kuoleman jälkeen 1833 Ledesma saattoi palata takaisin Madridiin 1834 ja hänet nimitettiin kuninkaallisen orkesterin Real Capillan kapellimestariksi. Ledesma kuoli 1847 67-vuotiaana sairasteltuaan useita vuosia.

Kuvalähde: La Botiga de Aragón
Kuvalähde: La Botiga de Aragón

Mariano Rodriguez de Ledesma tunnettiin ennen kaikkea laulun opettajana. Suurimman osan sävellyksistään hän sävelsi kuninkaallisen orkesterin johtajakautenaan. Saksalaisen romantiikan vaikutus korostuu selvästi hänen musiikissaan.

Oficio y Misa de Difuntos -CD:t löytyivät yllättäen Las Palmasin tavaratalosta 2009! Teos on levytetty Madridissa 2008.

Tuotenimi ARAGON LCD 41. kestot 40´+ 45´ Kahden levyn kansion voi ostaa esimerkiksi suoraan kustantajalta.

(Pentti Ruokonen)

Säveltäjäluetteloon

 

SaveSave

SaveSave