Mozart sytytti kipinän sielunmessuihin – Pentti Ruokonen 85 vuotta

Requiem.fi -sivuston sielun, suuren  diskografian kehittäjä Pentti Olavi Ruokonen täyttää 06.06.2017 85 vuotta. Sivusto ja kaikki requiemmusiikin ystävät onnittelevat päivän sankaria!

Pentti näki päivänvalon Multialla maanviljelijäperheen poikana. Matematiikka vei myöhemmin opintielle, josta avautui ura koulumaailmaan opettajaksi ja alan kehittäjäksi. Ensimmäinen työpaikka löytyi Helsingin Norssista 1957, jolloin koulussakin elettiin vielä niin sanottua vanhaa (hyvää?) aikaa. Opettajienkin ranking oli selkeä ja ankara. Pentti aloitti tuntiopettajan kastista, joka oli rankingin alin, mutta jo neljäs vuosi toi sitten ylennyksen lehtoraattiin. Eri vaiheiden jälkeen tie johti Jyväskylään, jonka Lyseossa ura ulottui vuodesta 1969 aina 1990-luvulle ja eläköitymiseen. Muistoissa ovat monet hienot persoonallisuudet, joihin hän uransa aikana sai tutustua. Oppilaiden tai opettajien rankingit ovat liuenneet 1970-luvulla nousseen kouludemokratian tuiskeessa.

Requiemkokoelmien ME-mies

Sielunmessut ovat musiikkia, joka soi lähinnä Pentin sydäntä. Jo 1960-luvulla tutustuminen Mozartin requiemiin herätti uteliaisuuden – onko näitä muitakin? Ja olihan niitä, löytyi Fauré, Brahms ja Cherubini. 1990-luvulla digimaailma valloitti myös musiikin ja sen välittämisen. Nettifirmojen kautta genren alue laajeni ratkaisevasti. On prestoclassicalit ja jiipeeceet, joiden luetteloista löytyy jatkuvasti uusia, ennestään tuntemattomia teoksia. Ja nyt 85-vuotiaalla sankarilla on kokoelma, joka käsittää yli 400 nimekettä sielunmessuja tai saman henkisiä teoksia. Kun netistäkään ei ole löytynyt suurempaa, kyseessä lienee alan maailmanennätys. Tästä materiaalista Pentti kokosi diskografian, jonka kaikki levyt löytyvät hänen hyllystään! Netti tuntee laajempiakin listauksia (Requiemsurvey.org esim) mutta kenelläkään ei ole kaikkia niiden listaamia teoksia. Kees van der Vloed, tuon suuren listan kehittäjä, julkisti myös oman kokoelmansa. Siinä on yli sata vähemmän kuin Jyväskylän hyllyissä.

Pentti on vanhan musiikin ystävä, modernitkin varmaan ovat tutustumisen arvoisia, mutta Jyväskylässä soivat ahkerimmin Gossec, Gilles, Zelenka, Cherubini ja Plantade! Harrastus on lisännyt ratkaisevasti harrastajan musiikin aluetta. Eipä taida Jyväskylän kesässä Plantade ja Zelenka kovin usein soida.

Jokamiehenoikeus taidemusiikkiin

Jyväskylä on Pentille tärkeä kotipaikka, mutta sen kulttuurissa on yksi musta aukko. Paikkakunnalla toimii hienoja kuoroja, siellä on Jyväskylän sinfonia, orkesteri jonka tunnettavuus yltää levytysten kautta yli maan rajojenkin. Mutta missä viipyy kunnollinen konserttisali? Paljon on puhuttu, mutta muut kulttuurialueet ajavat ohi ja sali on rakentamatta. Olisi jo aika korjata puute, arvelee sielunmessujen lomasta musiikin harrastaja. Rahojen vartijat, hoi! ”Musiikista voi nauttia jokainen, ei tarvitse varsinaisesti tietää mitään, antaudutaan vain sävelten vietäväksi”. Jokseenkin noilla sanoilla Pentti on ystävilleen kuvannut asennettaan musiikkiin. Kuinka terveellinen ja rohkaiseva on hänen asenteensa. Poissa on kaikki elitismi, musiikin sisään astutaan jokamiehen oikeudella. Kun välillä requiemit vaimenevat, soittimeen asetetaan Beethovenin tai Mozartin pianokonserttoja,

Musiikin alue on rannaton. Toivomme Pentille ja hänen Leenalleen vielä monia vuosia rakkaan harrastuksen parissa. Requiem.fi


Artikkelikuvassa ovat Pentti Ruokonen (1932–) ja François-Joseph Gossec (1734–1829). Toivotamme Pentille yhtä poikkeuksellisen pitkää ikää kuin Gossecille omana aikanaan!