Ferdinand Lukas Schubert (1794–1859) – kuuluisan veljen varjossa

220px-Ferdinand_Schubert
Ferdinand Schubert (1794–1859). Kuvalähde: Wikipedia.

Wieniläisen Schubertin perheen vanhemmat olivat isä Franz Theodor ja äiti Elisabeth Vietz. Perheeseen syntyi 14 lasta, joista vain viisi selviytyi aikuiseksi:

Ignaz Franz Schubert 1785– ?
Ferdinand Lukas Schubert 1794–1859
Franz Karl Schubert 1795–1855
Franz Peter Schubert 1797–1828
Maria Theresia Schubert 1801–1875

Lapset saivat perheessä musiikkiopetusta isältään. Noin vuoden 1806 paikkeilla, kun Franz Peter oli yhdeksänvuotias, perustettiin jousikvartetti. Isä soitti selloa, Ferdinand ykkösviulua, Ignaz toista viulua ja Franz Peter alttoviulua. Perhe soitti Haydnin ja Mozartin kvartettoja. Franz Karl ei ollut kiinnostunut musisoinnista.

Ferdinand Schubert on vähemmän tunnettu kuin hänen kuuluisa veljensä Franz. Ferdinandilla oli 29 lasta kahdesta avioliitosta, mutta heistä vain 12 eloon. Hän opetti isänsä koulussa kuten veli Franz.

Ferdinand opiskeli musiikkia yhdessä veljensä kanssa tutustuen Händelin ja Haydnin ooppera- ja oratoriopartituureihin. Hän toimi johtajana monissa wieniläisissä musiikkiyhdistyksissä ja urkumusiikin professorina Wienin kirkkomusiikkikoulussa, ja auttoi veljeään Franzia musiikkiteosten korjaamisessa, kopioinnissa ja levittämisessä.

Ferdinand Schubertin oma sävellystuotanto oli vähäinen verrattuna kuuluisaan veljeen. Hänen muutamia satoja kirkkomusiikkiteoksiaan esitettiin kuitenkin aina 1800-luvun lopulle asti pääasiallisesti Itävallassa ja Etelä–Saksassa.

Musiikkituotannosta on tähän mennessä levytettynä Regina Coeli, Hirtenmesse ja Requiem. Franzin ollessa kuolemansairaana 31-vuotiaana syksyllä 1828 Ferdinand sävelsi Requiemin veljelleen. Franz ehti kuulla requiemin kirkossa 03. 11. 1828 ennen kuin hän pari viikkoa myöhemmin kuoli Ferdinand-veljensä käsivarsille.

Ferdinand Schubertin kaunis, 22 min. kestävä requiem on hyvin vähän tunnettu nykypolville, kuten hänen muukin musiikkinsa. Hakukone Google tuntee Ferdinandin requiemin nyt kun se on Kees van der Vloedin Requiemsurvey-sivustolla.

Veli Franz Schubert ei säveltänyt koskaan latinankielistä requiemia, vaan saksankielinen Deutsche Messe on sitä vastaava teos.

Ferdinandin requiem on levytetty 1980-luvulla. CD: ECD 75386. Solistit B. Degelin, sopr.; I. Vandeyk, altto; Z. Vandersteen, baritoni; K. Widmer, basso; kuoro ja orkesteri sekä johtaja. Maastricht Kamerchor Conservatorium. Musica Polyphonica. Dir. Louis Devos.

(Pentti Ruokonen)

SaveSave