Kuolema – portti tilaan ilman huolia

Naiset ovat säveltäjinä jääneet miesten varjoon. Syitä on etsitty monelta taholta, psykologiasta, sosiologiasta ja kulttuuritekijöistä. Tunnettuja ovat kertomukset Clara Schumannin ja Alma Mahlerin kamppailut asemistaan luovina taiteilijoina. He mursivat miehen varjon ainakin osittain.

Aivan poikkeuksellinen säveltävä nainen ei kuitenkaan ole. Aaron Cohenin kokoama The International Encyclopedia of Women Composers(1987) tuntee 6000 säveltävää naista eri maista ja eri aikakausilta. Hollantilainen requiemsivusto taas raportoi lähes sadasta naisesta, jotka ovat säveltäneet yhden tai useamman requiemin. Useimmat vain yhden, mutta kanadalainen Marie Pelletier peräti neljä.

gloria-bruni
Gloria Bruni. Kuvalähde: säveltäjän kotisivut osoitteessa www.gloriabruni.com

Gloria Bruni (s. 1955), saksalainen sopraano ja viulisti, on tässä joukossa nuorimpia. Hänen latinalaiseen tekstiin säveltämänsä Requiem A Roma kantaesitettiin arvovaltaisen kuulijakunnan edessä Roomassa marraskuussa 2000. Kyseessä oli hyväntekeväisyyskonsertti katulapsia auttavan järjestön hyväksi.

Läsnäolollaan tilaisuutta kunnioittivat mm paavi Johannes Paavali II ja Neuvostoliiton silloinen johtaja Mihail Gorbatshov. Osia teoksesta oli esitetty paaville jo yksityisesti. Requiem A Roma onkin sävelletty läheisessä yhteistyössä Vatikaanin kanssa. Messun on orkesteroinut Lauro Ferrarini. Kantaesityksen erikoisuutena oli vielä sopraanosolisti, säveltäjä Bruni itse.

Messu noudattaa perinteistä latinalaista tekstiä mutta Dies irae on siirretty päätösosaksi. Näin teos päättyy todella häikäisevään Pie Jesu-osan poikasopraanosooloon.

Messun musiikki ei ole ”raskasta” vaan paikoin (Kyrie!) jopa viihteellistä. Se myötäilee säveltäjän omaa näkemystä kuolemasta:

”Minun requiemini esittää kuoleman siirtymisenä huolista vapaaseen tilaan. Musiikin tulee olla koskettavaa mutta ei murheellista, musiikin tulee herättää toivoa tuonpuoleisessa.”

Levytys ARTE NOVA 7432187066 2 on taltioitu kantaesityksestä marraskuussa 2000.

(Pentti Kauppi)

 

SaveSave