Sigismund Neukomm syntyi Salzburgissa 1778. Hänen isänsä oli opettaja ja äiti laulaja Salzburgin arkkipiispa Sigismund von Schrattenbachin hovissa. Salzburgissa Neukommista tuli jo varhain, vuonna 1792, yliopistokirkon urkuri ja hoviteatterin korrepetiittori.
Opiskeltuaan Michael Haydnin johdolla muutamia vuosia Neukomm lähti Wieniin 1797 ja pysyi siellä lähes seitsemän vuotta, opiskellen Joseph Haydnin oppilaana myös luonnontieteitä ja lääketiedettä. Neukomm toimi Wienissä myös laulun- ja pianonsoiton opettajana – oppilaanaan mm. Mozartin poika Wolfgang. 1700-luvun lopulla ja vuosisadan vaihteessa useat Keski-Euroopan muusikot palvelivat Pietarin hovissa ansaitsemassa kolikoita ja kunniaa. Neukomm kuului myöskin heihin. Hän lähti Pietariin 1804 ja kertoo lähdön syistä ja Pietarin ajasta näin: ”Lähtiessäni Wienistä Pietariin Joseph Haydn antoi minulle suosituskirjeen Venäjän (vanhalle) Keisarinnalle Maria Fjodorovnalle, joka ollessaan Wurttenbergin ruhtinattarena oli saanut opetusta Joseph Haydnilta. Keisarinna otti minut sydämellisesti vastaan, ja minä musisoin hoville.” Neukomm nimitettiin mm. saksalaisen teatterin kapellimestariksi. Hän sävelsi oopperan Alexander am Indus.
Neukomm palasi neljän vuoden jälkeen Wieniin 1808 ja sitten Pariisiin 1809. Siellä hän sai ylöspidon paroni Talleyrandin luona ja lähti tämän kanssa Wieniin osallistumaan Wienin Kongressiin 1814–15.
Wienissä Neukomm sävelsi ensimmäisen requieminsa Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n muistolle ja omisti teoksen myös opettajilleen Michael ja Joseph Haydnille. Requiem esitettiin Tapaninkirkossa 1815. Esityksen johdosta Neukomm sai ritariristin ja käytti sen jälkeen itsestään nimitystä Sigismund Ritter von Neukomm.
Säveltäjä matkasi 1816 Brasiliaan Luxemburgin herttuan kanssa. Rio de Janeiron hovista Neukomm sai muusikon paikan ja tutustui siellä säveltäjä Jose Mauricio Nunes Garciaan. Euroopasta tuotiin mukana Mozartin ja Haydnien teoksien kopioita ja vuonna 1818 Riossa esitettiin Mozartin requiem. Neukommin johdolla. Hän sävelsi 1821 osan Libera Me, joka oli tarkoitettu ikään kuin täydennykseksi Mozartin Requiemiin.
Neukomm palasi Pariisiin 1821 ja vaeltajaelämä jatkui. Hän eli pitkään Italiassa, Belgissa, Hollannissa ja Sveitsissä. Ensimmäinen Englannnin matka tapahtui vuonna 1829. Afrikkaan hän matkasi 1834, mutta suunniteltu Amerikan matka jäi toteutumatta.
Pariisissa Neukomm sävelsi toisen requiemin ja surumarssin. Kun Mozartin muistomerkki paljastettiin Salzburgissa 1842, Neukomm piti juhlapuheen ja johti Mozartin Requiemin.
Sigismund Neukomm oli linkki kahden musiikkikauden välillä. Hän oli taitava improvisoija, kuoronjohtaja, orkesterinjohtaja ja säveltäjä. Teosluettelossa on mm.15 messua, 2 requiemia, 8 oratoriota, 10 oopperaa, orkesteri- ja urkuteoksia, kamarimusiikkia ja lauluja.
Neukomm kuoli Pariisissa 80-vuotiaana vuonna 1858.
Ensimmäinen requiem on levytetty 1998 merkillä Camerata CM 555 ja toinen 2008 merkillä K 617210. Rio de Janeirossa sävelletty Libera Me löytyy Mozartin requiemin täydennyksenä 2005 merkillä K 617180.
(Pentti Ruokonen)